Moet een accu helemaal leeg zijn voor je hem mag opladen?

Home » Moet een accu helemaal leeg zijn voor je hem mag opladen?

Er bestaan nogal wat mythen over accu’s. Maar kloppen die eigenlijk wel? We hebben de meest voorkomende mythen eens onder de loep genomen.

In dit artikel kijken we naar de vraag of het schadelijk is voor je accu om deze op te laden voor hij helemaal leeg is. We leggen uit hoe de mythe ontstaan is en of deze ook opgaat voor de moderne Lithium-Ion batterij.

Leidt voortijdig opladen van de accu tot schade?

  • De mythe: je mag een accu niet opladen voor hij helemaal leeg is. Doe je dat wel, dan kan dit schadelijke gevolgen hebben en de levensduur van de accu verkorten. Het resultaat: de accu moet vaak verwisseld worden. Is de accu moeilijk te vervangen of verwisselen, dan zal je zelfs het hele apparaat moeten vernieuwen.
  • De feiten: een Lithium-Ion accu kun je zonder problemen opladen voor de batterij helemaal leeg is. De levensduur zal hierdoor niet verkort worden. Omdat je niet hoeft te wachten tot de accu helemaal leeg is, kan je hem met een gerust hart na ieder gebruik opladen.
  • Oorsprong: velen geloven dat het slecht voor je accu is om hem op te laden voordat hij volledig leeg is. Dit heeft te maken met het bekende memory-effect. Nikkel-cadmium accu’s, die vroeger veel gebruikt werden, hebben net als nikkel-metaalhydride accu’s veel last van het memory-effect. Hierbij bleek het schadelijk te zijn om de accu telkens slechts deels op te laden. De accu kon hierdoor niet meer de volledige capaciteit benutten. Gevolg: hij was sneller aan vervanging toe. Er zit dus wel een kern van waarheid in de mythe, maar voor de Lithium-Ion accu’s gaat dit niet op.

Lithium-Ion: een lang leven

STIHL maakt gebruik van Lithium-Ion accu’s. Deze kun je zonder problemen opladen, wanneer je maar wilt. Wil je weten hoe lang je accu ongeveer meegaat? Let dan op de laadcycli. Een laadcyclus is het moment van volledig opladen tot volledig leeg gaan. Het gaat hierbij niet om een eenmalig laadproces. De accu kan bijvoorbeeld tweemaal voor 50% gebruikt en weer opgeladen worden, maar ook viermaal voor 25% gebruikt en weer opgeladen worden voor je één laadcyclus verbruikt hebt. De levensduur van de accu wordt dus niet bepaald door hoe vaak je een accu oplaadt, dit kun je ongelimiteerd doen. Het gaat om het aantal laadcycli. Lithium-Ion accu’s van STIHL die gebruikt worden in de PRO accusystemen hebben bijvoorbeeld 1200 laadcycli.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang unieke aanbiedingen en waardevolle tips voor het onderhoud van een perfecte gazon.

    Kom ons aanbod van tuinmachines bekijken in onze winkel en krijg persoonlijk advies